Okul çağı çocuklarında sık görülen "Tip 1 Diyabet" kronik hastalığı tedavisinde insülin kullanılması ve kan şekeri tespiti gibi uygulamalar nedeniyle izlenmesinin önemli olduğu bilinmektedir. Bu nedenle okul ve kurumlarda yöneticilerin, öğretmenlerin, okul hemşiresi ve çalışanların bilgili ve bilinçli olması diyabetli çocuğun hayatını kolaylaştırmaktadır. Okullarda meydana gelebilecek acil durumlara müdahale edilmesi, yaşanacak muhtemel sıkıntıların önüne geçilmesi açısından önemli görülmektedir. Bu sebeple Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Derneği ile 2010 yılından itibaren "Okullarda Diyabet Programı" yürütülmektedir.
Söz konusu program dahilinde; tip 1 Diyabetli çocukların okullarda yaşadığı problemler (tedavisini uygulayabilecek bilinçte olmaması, acil durum müdahale eksikliği vb.) dikkate alınarak Sağlık Bakanlığı öncülüğünde Milli Eğitim Bakanlığı Ekim 2020 -2757 sayılı "Tip 1 Diyabetli Öğrencilerin Okul/Kurumlarda Bakımı ve Desteklenmesi Hakkında Yönerge " yayınlamıştır. Söz konusu yönerge kapsamında İl Sağlık Müdürlüğü işbirliği ile ilk etapta merkez ilçelerdeki diyabetli öğrencisi bulunan okullarda sınıf öğretmeni, rehber öğretmen ve okul idarecilerine yönelik Tip 1 Diyabet ve Diyabet ile yaşam konularında Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı İl Diyabet ile Mücadele eğitimcisi Merve KOÇER ve Burcu TAŞDEMİR tarafından eğitim verilmiştir. Ayrıca İnsülin Kullanımı ve acil durumlarda glukagon uygulaması Konusunda diyabet hemşiresi Funda ŞAHAN ve Hülya ÇUHADAR tarafından uygulamalı Eğitimler verilmiştir.
Onikişubat ve Dulkadiroğlu İlçelerimizde şubat ayı içerisinde planlanan eğitimler bittikten sonra diğer ilçelerimizde de yapılan planlama doğrultusunda eğitimler devam edecektir.
Yayın Tarihi: 03.03.2022